HAMME.

Op 10 november 1969 aanvaardde de gemeente Hamme het Peterschap over het Regiment. Burgemeester Rosschaert en Maj. Van Den Eede zullen op die dag het Peterschap bekrachtigen.

 

 

Tijdens de Wuitenmarsen in Hamme was 2JP steeds actief aanwezig, met o.a. tentoonstelling en static-show.

De koperen gedenkplaat hangt nog steeds in het gemeentehuis.

Meer dan 35 jaar zal Hamme Peterstad blijven, tot per 1 januari 2006 2/4 JP ééntalig Frans wordt, en Defensie dit Peterschap verbiedt omdat Hamme Nederlandstalig is.In Geel wordt in 2004 een "SPARTAN" uit de CVR-T familie opgericht als bevrijdingsmonument, door dit gegeven groeit bij oud-2JP-er Rik Scherpenberg het idee om een Scimitar naar Hamme te halen. André De Clercq uit Hamme deed een verkennend gesprek met de Schepen van Cultuur. Het Koninklijk Legermuseum alsook de Verbroedering 2JP werd door Rik op de hoogte gebracht van het idee, en de bal ging aan het rollen. Tot bovenstaand bericht er kwam. Een delegatie van de Raad van Bestuur van de Verbroedering 2JP bestudeert nu de mogelijkheid om de gemeente Hamme het Peterschap van de Verbroedering op zich te laten nemen, wat kort nadien ook gebeurt. LtKol b.d. G. Rogiest zal ondertussen de taak van piloot op zich nemen om het geplande monument 2 JP (een scimitar) in Hamme, met het stadsbestuur, te verwezenlijken. In 2007 blijkt dat men in Hamme niet echt meer gewonnen is om een voertuig te plaatsen. Een straatnaam en een monument zijn de doelstellingen die men in 2009 n.a.v. 40-jarig bestaan van het peterschap wel hoopt te halen, hetgeen inmiddels ook gerealiseerd werd. De Verbroedering heeft de peterschapsbanden met Hamme intussen dus overgenomen van het Regiment en daar een tastbaar bewijs van geleverd door het plaatsen van een vitrinekast. Deze kast staat op de eerste verdieping van het gemeentehuis in de omgeving van de collegezaal en de oude raadzaal. Hieraan wordt in 2013 een tweede vitrinekast met patrimoniumstukken van 2JP toegevoegd.

Op 11 november 2009 viert men het 40 jaar Peterschap met Hamme en huldigt men het monument in dat ter ere van deze Peterschap is ontworpen. 

 

Verschillende kranten hebben bericht over de plechtigheid.

 

Op 23 september 2018, tijdens de jaarlijkse Wuitenmarsen, werd de nieuwe Peterschapsakte ondertekend. Hamme is vanaf nu terug Peterstad van Bn Jagers te Paard, dit naast Blegny en Brugge.

Terug naar boven

Vragen of opmerkingen : info@legerdienst.be